top of page

Artrose, natuurlijke pijnstilling en de hond

Bijgewerkt op: 30 aug. 2020

Laatst mocht ik een hond van een vriendin helpen met artrose. Deze hond likte vaak aan de voorpoten. Er was al artrose vastgesteld in de ellebogen. Stijfheid en stram zijn bij het opstaan was regelmatig te zien.
Wat is artrose bij de hond nu eigenlijk? Hoe kun je artrose bij jouw hond herkennen? En lees meer over een natuurlijke pijnstilling bij artrose. 

Wat is artrose bij de hond

Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten aangetast. Het uiteinden van botten komen samen in een gewricht. Deze uiteinden van de botten bevatten kraakbeen dat een beschermende laag vormt. Hierdoor kan de beweging in het gewricht soepel verlopen. Wanneer deze beschermlaag is aangetast kan het gewricht minder soepel bewegen en kan er een ontstekingsreactie ontstaan. Hierdoor kan jouw hond meer pijn ervaren door de vorming van artritis (ontsteking in het gewricht). Door artrose kan artritis ontstaan. Artritis kan ook ontstaan door andere zaken. [1]


Hoe ontstaat artrose bij honden

Bijna elk dier op latere leeftijd krijgt hier last van. Ook op jongere leeftijd kan een hond artrose hebben. Artrose kan ontstaan bij overbelasting door verkeerde beweging, teveel beweging, overgewicht, een te snelle groei en ouderdom. Ook kan dit probleem genetisch zijn. Bij grotere honden soorten zie je vaker artrose. [2]

Wanneer een hond artrose heeft kun je dit niet meer genezen. Artrose bij de hond kan erg veel ongemak en pijn geven en daarom is het belangrijk om klachten goed in de gaten te houden. Het probleem wordt door de jaren vaak erger. Pijn medicatie wordt vaak ingezet om de hond te ondersteunen.


Hoe herken je artrose bij jouw hond

Bekende signalen die jouw hond kan laten zien bij artrose zijn:

 • Moeite met opstaan en liggen

 • Stijfheid en/of stramheid

 • Langzamer lopen

 • Likken van gewrichten, bijten in de poot

 • Minder vrolijk, minder zin om te wandelen

 • Ineens gaan liggen of zitten tijdens wandelen

 • Mank lopen en kreupelheid

 • Pijn bij aanraking

 • Geen trappen (meer) willen lopen

 • Niet in de auto willen springen

 • Warme gewrichten (artritis)

Het is goed om je hond te laten onderzoeken door een dierenarts wanneer je deze symptomen ziet. Hiermee kun je achterhalen wat de oorzaak van de artrose en/of artritis bij jouw hond is. Een behandelplan kan hierdoor effectiever zijn omdat deze specifiek op de oorzaak gericht is. Uiteraard kan het ook zijn dat jouw hond ergens anders last van heeft.


Hoe ondersteun jij jouw hond met artrose

 • Beperkte beweging en daardoor minder belasting. Zwemmen, kortere rondes maar vaker, niet springen, niet traplopen, niet bankspringen

 • Spelletjes met minder belasting: zoeken, speuren

 • Ondersteuning bij in de auto/bank springen (loopplank, tillen)

 • Suppletie in voeding: glucosamine, chondroïtine, msm

 • Goede vetzuren

 • Gewichtscontrole

 • Ontstekingsremmende & pijn verminderende middelen

 

Pijnstilling bij artrose

Er zijn verschillende pijnstillende en ontstekingsremmende middelen bij artrose en artritis op de markt te vinden. Naast reguliere middelen zijn er ook natuurlijke middelen te vinden.

Duivelsklauw is een bekende en het extract van deze plant kan in bepaalde gevallen veel verlichting geven. Lees hieronder meer over de plant en de werking ervan.


Duivelsklauw

Harpagophytum Procumbens, oftewel duivelsklauw is een plant dat oorspronkelijk uit de Kalahariwoestijn komt. Het groeit in Namibië, Zuid-Afrika, Angola, Botswana en Zambia. De wortels hebben een geneeskrachtige werking en worden al eeuwen tegen verschillende aandoeningen gebruikt door stammen.

Werkzame stoffen

In de literatuur wordt er gewezen naar verschillende werkzame stoffen die de plant bevat. Harpagoside, harpogide en procumbine zijn belangrijke actieve bestanddelen die te vinden zijn in de plant. Uit onderzoek blijkt dat het extract van de totale plant een sterkere werking heeft dan geïsoleerde werkzame stoffen [3]. Dit is overigens bij veel plantenextracten het geval.

Ontsteking en pijnstillende werking

Studies tonen aan dat de plant zwellingen door artritis in gewrichten verminderd.

Daarnaast heeft het een pijn verminderende werking doordat de plant stoffen bevat die ervoor zorgen dat het gevoel van pijn niet wordt ervaren. Deze geldt met name voor aandoeningen waarbij pijn wordt ervaren in de gewrichten zoals artritis.[2 ] [3] [4] [5] [6]

Een 8 weeks studie in Engeland waarbij 259 mensen met artritis en andere reumatische aandoeningen werden onderzocht op het effect van A. Vogel Reuma tabletten. Niet alleen trad er een verbetering op in hoeveelheid pijn, stijfheid en functionaliteit; ook in de gewrichten werd minder pijn gevoeld [4] [7]. Er is bewijs gevonden dat pijn verminderd bij het gebruik van duivelsklauwextract bij osteoartritis in ruggenwervel, knie en heup en chronische niet specifieke rugpijn bij mensen [8]. Ook gebruiken mensen minder pijnmedicatie wanneer zij het plantenextract innemen [9]. Dit impliceert de pijn verminderende werking van de plant.

Duivelsklauw niet inzetten

Dieren met een hart probleem. Duivelsklauw kan de bloeddruk en hartslag verlagen waardoor het niet geschikt is om te gebruiken bij dieren met een hartprobleem. Ook bij dieren met maagzweren en maagproblemen wordt deze plant afgeraden.

Voorbeeld behandeling hond met artrose

Een hond van ongeveer 7-8 jaar, 35 kg, heeft artrose in de elle bogen dat op röntgenfoto’s is te zien. De hond kan bij het opstaan stijfheid vertonen. Bij langdurig wandelen is soms te zien dat de hond mank loopt. De hond likt regelmatig aan de bovenkant van beide poten. Ook neemt de hond de voorpoot wel eens in de bek en bijt hierop.

Doordat er al artrose is vastgesteld bij deze hond werd er vermoed dat de hond wellicht ook artrose en mogelijk artritis in de tenen heeft. Een hond draagt zijn gewicht met 60% op de voorhand en 40% op de achterhand. Hierdoor belast een hond zijn voorhand automatisch meer.

Een biologisch duivelsklauw extract op basis van alcohol werd 2 maal daags ingezet. Hierbij werden 3 druppels in de ochtend en 3 druppels in de avond door het voer gemengd. Deze hond kreeg al een goed supplement toegevoegd aan haar dieet.

De hond vertoonde oprispingen 3 x na inname en de druppels werden verlaagd na 2 druppels 2 maal daags. Daarna stopte de oprispingen. Na 3 dagen stopte de hond met het likken van de voorpoten. Een geweldig resultaat.


Heeft jouw hond ook artrose? Zoek jij een oplossing voor de pijn die jouw hond ervaart? Wil jij een compleet advies voor jouw hond met artrose? Klik HIER en vul het contactformulier vrijblijvend in. Dan neem ik contact met jou op en bespreken we hoe we jouw hond het beste kunnen helpen.

Bronnen

[1]https://www.merckvetmanual.com/dog-owners/bone-joint-and-muscle-disorders-of-dogs/components-of-the-musculoskeletal-system-in-dogs

[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682793/#:~:text=The%20commercial%20supplement%20D%C3%ACnamic%20%E2%84%A2,(Curcuma%20longa%2C%20Boswellia%20serrata%2C

[3] https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/pdf/10.1055/s-2006-961411.pdf

[4]https://www.researchgate.net/profile/Sarah_Brien/publication/6588009_Devil%27s_Claw_Harpagophytum_procumbens_as_a_Treatment_for_Osteoarthritis_A_Review_of_Efficacy_and_Safety/links/58a593a3a6fdcc0e07682244/Devils-Claw-Harpagophytum-procumbens-as-a-Treatment-for-Osteoarthritis-A-Review-of-Efficacy-and-Safety.pdf

[5]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11143915/

[6]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11292236/

[7]http://ijpt.iums.ac.ir/files/site1/user_files_8db778/archive-A-10-100-50-5628dbe.pdf

[8]https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-4-13

[9]https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S094471130080001X?via%3Dihub

841 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page