top of page

Vuurwerkangst verminderen bij jouw huisdier

Voor het komende nieuwjaar geldt een vuurwerk verbod. Dit is goed nieuws voor veel dieren en hun eigenaren!

Dit is ook begrijpelijk. Een dier begrijpt natuurlijk niet wat die harde knallen betekenen. Daarnaast hebben veel diersoorten een veel beter gehoor dan mensen. Dieren horen knallen dus vaak harder. Voor eigenaren is het ook vaak stressvol wanneer hun huisdier zoveel last heeft. Je wilt het beste voor jouw dier, maar wat moet je doen en wat vooral niet!


Lees hier meer over hoe je vuurwerkangst bij jouw dier kan herkennen en tips om vuurwerkangst bij jouw dier te verminderen en te verhelpen. 

Wanneer heeft een dier vuurwerkangst?


Bij vuurwerkangst laat een dier mogelijk een aantal symptomen zijn die kunnen verschillen per dier en diersoort. Veel voorkomende signalen zijn:

 • Onrustig worden

 • Wegduiken / verstoppen

 • Piepen en blaffen

 • Kwijlen en hijgen

 • Likken en geeuwen

 • Niet meer willen eten

 • Trillen

Er zijn dieren die heel heftig op het knalwerk reageren, maar ook dieren die ondanks dat ze minder signalen afgeven het toch heel vervelend vinden.


 

Wat kun je doen wanneer jouw dier vuurwerkangst heeft?

Gedragstherapie

Wacht niet te lang met actie ondernemen wanneer het bijna weer nieuwjaar wordt. Met gedragstraini

ng kun je veel doen, maar het vergt tijd en geduld. Is jouw dier in het algemeen sneller bang of angstig dan is het verstandig om met een therapeut aan de slag te gaan door het jaar heen.

Ook kan er gewerkt worden met cd’s met geluiden waarmee een dier gewend raakt aan (harde) geluiden. Dit is uiteraard handig ook buiten het knalseizoen om.

Medicatie

Er zijn bepaalde medicijnen te verkrijgen die zorgen voor een kalmerend effect. Deze zijn bij een dierenarts te verkrijgen. Er zijn ook medicaties die sedatief (bewustzijns verlagend) werken en daarmee dus ook als een ‘zwaarder’ middel worden geclassificeerd (acute middelen).

Andere middelen zoals Zylkene bevat een stof, caseïne, dat een rustgevend en ontspannend effect kan hebben op het dier. Het heeft dus een andere werking en is een uit melk gewonnen stof.

Laat je altijd goed informeren welke opties er zijn en wat het precies inhoudt. Sommige middelen dienen een aantal weken van te voren mee te worden gestart. Andere werken sneller.

Alprazolam is niet geregistreerd voor dieren en mag daarom niet zomaar voorgeschreven worden. Als andere middelen niet werken dan pas mag een dierenarts dit middel eventueel inzetten.

Door de Covid-19 crisis zijn sommige medicamenten niet direct leverbaar. Het kan daarom zijn dat jouw dierenarts mogelijk een bepaald middel niet op voorraad heeft en met een alternatief komt.

Andere middelen

Opties die een goede ondersteunende werking kunnen hebben zijn Bach bloesems, essentiële oliën, homeopathie, kruiden, feromonen sprays of halsbanden. Ook zijn er veel samengestelde middelen te verkrijgen op de markt die ondersteuning geven bij verhoogde stress situaties. Kijk goed naar de samenstelling en bekijk of het een geschikt middel is voor jouw dier. Bij twijfel, raadpleeg altijd een therapeut.


Het is niet zo dat elk middel even goed helpt of aanslaat bij een dier. Vaak zorgt een gecombineerde aanpak voor het beste resultaat.

 

Wat kun je verder nog doen?


 1. Zorg dat je jouw dier op tijd naar buiten laat, liever op tijd voordat het echte geknal begint. Hou je dier aan de riem en hou het rondje kort. Hou katten en andere dieren die normaal buiten komen binnen

 2. Zet (eventueel rustgevende) muziek op. Dit dempt de geluiden van buiten

 3. Houdt de gordijnen dicht

 4. Als jouw dier zich graag verstopt, laat het dier dat doen. Zo voelt hij/zij zich veiliger.

 5. Geef de mogelijkheid om naar zijn/haar favoriete plek te gaan, zet daar ook eten en drinken neer.

 6. Bij het vragen van extra aandacht tijdens geknal beloon je het gedrag als jij hier op in gaat. Hoe moeilijk dit ook is, doe dit niet. Hiermee bevestig je anders de angst. Uiteraard wil jouw dier misschien bij jou gaan zitten om zich veilig te voelen. Een aai en een bevestigende ‘braaf’ werkt, maar geef niet meer aandacht dan normaal

 7. Een pension of andere plek dat afgelegen ligt kan veel rust bieden. Zorg dat je op tijd een plek boekt.

 8. Blijf zelf rustig en kalm

Zorg in ieder geval dat je op tijd begint met de voorbereidingen. Bespreek met een dierenarts en /of therapeut de mogelijkheden zij hebben veel ervaring en kunnen een scala aan tips geven.

Zo beperk je de stress bij jouw dier en heeft iedereen een goede jaarwisseling.

Wil jij ook dat jouw dier minder last heeft van harde geluiden. Maak direct een afspraak en KLIK HIER.


21 weergaven0 opmerkingen