top of page

REHABILITATIE

"Praktische ondersteuning in het proces van herstel"

Wat is rehabilitatie

Rehabilitatie is erop gericht om het dier te ondersteunen in het herstel van een bepaald probleem of aandoening. Wellicht wordt er als eerste gedacht aan een dier met een gebroken poot of een dier dat een intensieve operatie heeft ondergaan waarbij een dier een revalidatietraject ingaat. Toch zijn er een enorm scala aan fysieke problemen waarbij een goed uitgewerkt rehabilitatie plan veel kan betekenen en het dier beter ondersteund wordt. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingen (en terugkerende problemen), neurologische aandoeningen, nier problematiek, aandoeningen van de lever, spijsverteringsklachten, huidaandoeningen enzovoort.

Rehabilitatie

Andere problemen kunnen  van psychische aard zijn zoals ongewenst gedrag dat een dier vertoond, of abnormaal gedrag dat een dier heeft ontwikkeld. Hierbij kan men denken aan angstig/nerveus gedrag, agressief gedrag, urineren in huis, overmatig likken of bijvoorbeeld ongewenst springen.

"Het doel van rehabilitatie is dat het dier weer op een gebruikelijke manier kan functioneren waarbij het welzijn van het dier voorop staat"

Bij rehabilitatie wordt er altijd uitgegaan van het individuele dier en wordt er gekeken naar de behoeften van dat dier. Dit is voor elk dier en in elke situatie weer anders. Hierdoor is er een plan van aanpak nodig gericht op een dier en zijn/haar persoonlijke situatie. Zo wordt er een optimaal resultaat bereikt.

Hoe werkt het

Afhankelijk van het probleem van een dier wordt een doel of meerdere doelen gesteld. Op verschillende aspecten worden aanpassingen gedaan om dit doel te kunnen bereiken.

De aanpassingen kunnen zich voordoen op het gebied van bijvoorbeeld:

  • voeding

  • medicatie

  • beweging

  • supplementen

  • interactie met andere dieren of mensen

  • huisvesting

  • rust

  • training

  • etc. 

Door de aanpassingen systematisch door te voeren worden gemakkelijk realistische resultaten bereikt. Wel wordt verwacht dat de mens daar een handje bij helpt, het dier is afhankelijk van ons en onze bereidheid om deze aanpassingen door te voeren. 

Extra hulp

Naast dit stukje rehabilitatie kan er veel winst worden behaald en een extra impuls worden gegeven bij verschillende problemen met de inzet van natuurgeneeskundige middelen.

 

Deze middelen zijn bedoeld om het lichaam te ondersteunen. Ze helpen het lichaam te reinigen, het aansturen van bepaalde organen of zorgen voor dat extra beetje rust in het hoofd. Zo weet het lichaam weer beter wat het moet doen, het dier gezond houden!

 

 

Natuurgeneeskunde

Gewoon heel natuurlijk

Monstera Leaf

De natuurgeneeswijze is eigenlijk niet een nieuw iets. De medicatie die gebruikt wordt in de reguliere geneeswijze stamt zelfs hier vanaf en zou niet kunnen bestaan zonder. De natuurgeneeswijze kijkt naar het totaalbeeld van het dier waarbij het fysieke lichaam, het karakter (psyche) en de energie wordt meegenomen in een analyse - net zoals vroeger.  

bottom of page